Muistilista muuttajille

Muistettavat asiat

Avain
Muuttaessasi pois, luovuta entisen asuntosi avaimet takaisin isännöitsijälle tai omistajalle. Pidä huoli, että kaikki avaimet ovat tallessa, sillä lukkojen uudelleensarjoitus voi tulla kalliiksi.

Internet
Nettiyhteyden siirtäminen uuteen osoitteeseen kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, sillä liittymien toimitusajat ovat usein pitkiä.

KELA
Mikäli olet oikeutettu KELAn yleiseen asumistukeen tai opiskelijan asumislisään, hanki hakemukseen tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin.
Voit lähettää hakemuksen KELAlle, vaikkei sinulla vielä olisikaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja, ja toimittaa ne jälkeenpäin. Näin ollen et joudu kuukausikaupalla odottamaan KELAn päätöstä.

Lehdet
Ota yhteyttä tilaamiesi lehtien asiakaspalveluihin ja ilmoita uusi osoitteesi.

Muuttoapu
Selviätkö muutosta omin ja lähipiirisi voimin? Jos et, ota yhteyttä muuttofirmaan. Jos olet muuttanut aikaisemmin, käytä edellistä muuttoa mittatikkuna ja arvioi tulevaan muuttoon tarvittava aika ja työmäärä.

Muuttoilmoitus ja osoitteenmuutokset
Muista ilmoittaa muutostasi pankkiin, työpaikalle, kirjastoon, puhelinoperaattorille, ystäville ja sukulaisille. Muuttoilmoitus on lain mukaan tehtävä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Voit kuitenkin tehdä sen aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää.

Muuttoilmoituksen tehtyäsi väestötietojärjestelmä välittää osoitetietosi automaattisesti viranomaisille: mm. Kelaan, verohallintoon, ajoneuvo- hallintoon, seurakunnilla sekä puolustusvoimille. Tämän lisäksi monet pankit, vakuutusyhtiöt, eläkelaitokset, järjestöt, yritykset ja lehtitalot saavat uudet osoitetietosi suoraan väestötietojärjestelmästä.

Postista saatavia osoitteenmuutoskortteja voit lähettää kotimaassa maksutta. Muuttoilmoituksen voit tehdä kätevästi netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus

Muuttolaatikot
Unohda banaanilaatikot! Muuttolaatikot ovat kestäviä, muuttoja varten suunniteltuja pakkauslaatikoita; niiden ansiosta muuttoauton lastaaminen käy nopeasti ja vaivattomasti, ja sen tilat saadaan hyödynnettyä huomattavasti tehokkaammin.

Muuttosiivous
Palauta asunto sellaisena kuin sen sait. Muista myös tyhjentää kylmäkellari ja varastotilat.

Muuttotarkistus
Tarkasta uusi asuntosi huolella ja ilmoita mahdollisista ongelmakohdista vuokranantajalle tai isännöitsijälle mahdollisimman pian. Muista tarkistaa myös kellari- ja varastotilat.

Palovaroitin
Palovaroitin on halpa hengenpelastaja ja se on määrätty lailla pakolliseksi kaikkiin asuntoihin. Palovaroittimen tulee olla aina toimintakunnossa, ja se pitää sijoittaa kattoon, ei esimerkiksi seinään. Muista testata palovaroitin, kun se on asennettu paikoilleen.

Puhelin
Jos käytössäsi on lankapuhelin, ota hyvissä ajoin yhteyttä puhelinyhtiöön ja sovi liittymän siirtämisestä uuteen osoitteeseen.

Sähkösopimus
Tee sähkösopimus uuteen asuntoosi viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että muuttopäivänä sähköt on kytketty. Älä myöskään unohda irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimusta

Vakuutus
Ilmoita uusi osoitteesi vakuutusyhtiöön ja tarkasta samalla onko kotivakuutuksesi riittävä uuteen asuntoosi.
Muista myös selvittää vakuutuksesi voimassaolo muuton aikana.
Varmista myös että kuljetuksen toimittajalla on tavaraliikenteenlupa.